Δημαρχείο Βύρωνα

  • ΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 10:00 - 13:30
  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Δημητρίου 32

Ο Δήμος Βύρωνα εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στηρίζοντας για άλλη μια φορά εθελοντικές καινοτόμες δράσεις συνδιοργανώνει με τις Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών) και το Κίτρινο Πατίνι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 από τις 10πμ ως τις 13:30μμ στο Δημαρχείο Βύρωνα(Καραολή και Δημητρίου 32) την ημερίδα: «Σχολείο Ανοιχτό για όλους: Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις- Βιωματική Μάθηση». Οι Ζω.Ε.Σ. (www.zwes.gr) έχοντας ως σήμα την πίστη και την ευφυΐα ενός σκύλου, τον μυστικισμό της γάτας, τη σοφία της κουκουβάγιας, την ειρήνη που συμβολίζει το περιστέρι και την αθωότητα και τη χαρά που συμβολίζει ένα μικρό παιδί και το πιο σημαντικό ανθρώπους και ζώα μαζί ενωμένα, μετά από την επίσκεψή τους σε 270 ελληνικά σχολεία και την επαφή τους με πάνω από 50.000 μαθητές, έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην πρώτη τους ημερίδα σχετική με τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν τρέξει ή είναι έτοιμα να εισέλθουν στα ελληνικά σχολεία. Κάτι που θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη στήριξη του Δήμου Βύρωνα.
Η αγάπη για όλα τα πλάσματα ως ολόκληρη στάση ζωής, η προσπάθεια για παροχή ίσων ευκαιριών που θα σημαίνει συνεισφορά στο συνάνθρωπο, αλληλεγγύη, αλτρουισμό, ευαισθησία, συνεργασία, ανάπτυξη εμπιστοσύνης και ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων. Το όραμα για να χτιστεί από την αρχή ένα Νέο σχολείο με παιδιά ικανά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους και των άλλων, τις ανάγκες τους, να έχουν ορθή κρίση, αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο, να σέβονται το συνάνθρωπό τους αλλά και τις αξίες και τα δικαιώματα όλων των έμψυχων όντων στον πλανήτη. Να δρούνε δίκαια, να συνεργάζονται για την ευημερία όλων των ζωντανών οργανισμών, να συμβιώνουν αρμονικά και να αντιλαμβάνονται την τεράστια σημασία της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού στο κοινωνικό σύνολο. Το να μην προσφέρεις υπηρεσίες μονάχα στον εαυτό σου. Να νιώθουν καλά και ασφαλείς πάνω στον πλανήτη!
Την ημερίδα θα χαιρετήσουν η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύρωνα, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο Θέμης Δημητρακόπουλος, συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας και η Άννα Ανδριανού, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ενώ θα την προλογίσει ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, κτηνίατρος- συμπεριφοριολόγος και ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας αλλά και της Pets Pro Academy ο οποίος και θα μας μιλήσει για τις θετικές και ευεργετικές επιδράσεις της αρμονικής συμβίωσης ενός παιδιού με έναν σκύλο μα και τη μέγιστη σημασία που έχει η παρουσία ενός άρτια εκπαιδευμένου σκύλου με τον κατάλληλο χειριστή στα πλαίσια ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος μέσα σε μια τάξη. Το Ινστιτούτο άλλωστε ιδρύθηκε για να εκπαιδεύει και παιδιά ως μελλοντικούς υπεύθυνους απόλυτα κηδεμόνες σκύλου ή γάτας!
Εισηγητές της ημερίδας είναι η Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, προϊσταμένη του 4ου Παιδικού Σταθμού Βύρωνα και συγγραφέας, όπου με μια πολύ σημαντική και πολυετή εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα θα εισηγηθεί για το: «H Φιλοζωία και η βιωματική εκπαίδευση με σκύλους ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία για την απόκτηση γνώσης, την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα». Βασικός πυλώνας αυτής της εισήγησης η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο ένας εκπαιδευτικός μπορεί να προάγει την αρετή της ενσυναίσθησης στους μαθητές του μα και τις θεραπευτικές ιδιότητες που απορρέουν από την συμβίωση ενός πρώην αδέσποτου σκύλου με τα παιδιά μέσα στην τάξη. Άλλωστε η αλληλεπίδραση με κατοικίδια ζώα είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος, ώστε τα παιδιά να εκπαιδευτούν στις αρχές της ενσυναίσθησης και γενικότερα στην έννοια της συμπόνιας και της αίσθησης του «δεν κάνω στον διπλανό μου ό, τι δε θέλω να κάνουν και σε μένα». Όλη αυτή η εμπειρία ετών και οι εκπληκτικές δράσεις των μαθητών της αποτυπώθηκαν σε ένα εξαιρετικό βιβλίο- εγχειρίδιο φιλοζωίας το οποίο και θα μας παρουσιάσει.
Η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια Σκύλων, συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ., η οποία θα παρουσιάσει το έργο της ομάδας της Ζω.Ε.Σ. με τίτλο εισήγησης: «Παιδιά που κακοποιούν ζώα σήμερα, ψυχικά διαταραγμένοι ενήλικες αύριο: Οι ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων ως το μοναδικό μέσο ριζικής αλλαγής της ζωοφιλικής παιδείας της χώρας. Πρώην αδέσποτοι σκύλοι κάποτε, Μεγάλοι Δάσκαλοι σήμερα και θετικοί ενισχυτές στον κόσμο των παιδιών».
Η ομάδα Ζω.Ε.Σ. μέσα στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας της μέσω των 22 ομάδων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και του δικτύου των 80 εθελοντών της κατάφερε να επισκεφθεί με αποκλειστικά δικά της έξοδα και χωρίς καμιά οικονομική στήριξη από κάποιον επίσημο ή ανεπίσημο φορέα 270 σχολεία (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) και έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια τόσο της κοινωνικοποίησης των τριών σκύλων που ανήκουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όσο και μέσω των επισκέψεων τους σε χώρους που υπάρχουν παιδιά (σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, φροντιστήρια κτλ) πάνω από 50.000 μαθητές! Στους οποίους μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε ως ευσυνείδητοι πολίτες να αγαπάμε και να σεβόμαστε τα ζώα, αφουγκράστηκε τις ανάγκες τους και προσπάθησε με κάθε τρόπο να μεταδώσει αισθήματα ισορροπημένης και αληθινής φιλοζωίας.
Η ομάδα έχει διοργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αγίου Δημητρίου την οποία και συνεχίζει και φέτος, έχει συμμετάσχει παράλληλα σε πολλά φεστιβάλ για κατοικίδια ζώα, σε πολλά φιλοζωικά μπαζάρ φιλοζωικών σωματείων αλλά και φιλανθρωπικές δράσεις, σε πολλές ημερίδες». Παράλληλα συμμετείχε στο Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Κηφισιά στην Αθήνα αλλά και ανέλαβε για όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του τις φιλοζωικές ενημερώσεις όλων των σχολείων που επισκέφθηκαν το 2017 το Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπως και φέτος. Το καλοκαίρι του 2017 βραβεύτηκε από το Voluntary Action ως μια από τις πιο πρωτότυπες και καινοτόμες εθελοντικές ιδέες για το 2016. Στηρίζει το έργο της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα μέσα στα σχολεία, αλλά και το Άγγιγμα Ζωής με το οποίο στοχεύει να επισκεφθεί χώρους ορφανοτροφείων, ιδρυμάτων αλλά και προαύλια νοσοκομείων όπου ζούνε παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Dogs’ Voice με απώτερο στόχο να μην αφήσουν κανένα ελληνικό σχολείο ανενημέρωτο ζωοφιλικά!
Η Λιάνα Δενεζάκη, εικονογράφος και συγγραφέας που ανέλαβε και την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου «Το Δώρο», το οποίο και θα παρουσιαστεί στην ημερίδα ως την πρώτη αυτοβιογραφία σκύλου στην Ελλάδα με τη δύναμη του μαγικού ρεαλισμού, από την εκδοτική εταιρεία Welldone, με μέρος των εσόδων του να προορίζεται για αδέσποτα ζώα. Μιλώντας μαζί με τη συγγραφέα του για το πώς ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί να αποτελέσει από μόνο του αυτόνομο εκπαιδευτικό εργαλείο για την σχεδίαση ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, θα είμαστε σε θέση να πάρουμε πολλές και πρωτότυπες ιδέες.
Ο Μάνος Κρόκος, συγγραφέας και εκδότης, που θα παρουσιάσει τις παραμυθοκάρτες από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι, τις οποίες και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να απολαύσουμε όλοι μαζί στο βιωματικό εργαστήριο της ημερίδας. Οι παραμυθοκάρτες είναι κάρτες δημιουργικής αφήγησης που βοηθούν τα παιδιά μέσα από τη φαντασία τους να αναπτύξουν τον περιγραφικό και αφηγηματικό τους λόγο, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και τη δημιουργική τους σκέψη. Στόχος η δημιουργία μιας ιστορίας από τα ίδια τα παιδιά όπου αποφασίζουν τα ίδια ποιοι ήρωες είναι, τι στόχο έχουν, τι εμπόδια συναντούν και πώς τα προσπερνούν αλλά και πώς τελειώνει μια ιστορία!
Η Αρετή Προβατά, MCIPR – Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Αγ. Δημητρίου που θα εισηγηθεί: “Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα στις πόλεις. Η περίπτωση του Αγ. Δημητρίου”, παρουσιάζοντας το εξαιρετικό έργο που κάνει ο Δήμος τους σχετικά με την διαχείριση αδέσποτου πληθυσμού. Μετά από έναν χρόνο συνεργασίας με τις Ζω.Ε.Σ. σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης όλων των μαθητών Δημοτικών Σχολείων του Δήμου τους που συνεχίζεται και φέτος, θα είναι κοντά μας να μας μιλήσει για τα αποτελέσματα αυτού του τόσο σημαντικού εκπονήματος.
Η Χριστίνα Νομικού, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου και η Ειρήνη Παγίδα, Στέλεχος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια, «Παρουσίαση του φιλοζωικού προγράμματος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης: Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων». Το δίκτυο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στην ΑΣΚΤ, από εικαστικούς που συμμετείχαν στο ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο της Ένωσης εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων. Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας, φίλους της Τέχνης, καλλιτέχνες και σε όσους γενικά είναι ευαισθητοποιημένοι στις ανθρωπιστικές αξίες και στη διάχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ένα Δίκτυο που σαν στόχο έχει να ενώσει όλους εκείνους τους πολίτες που αγαπούν την Τέχνη και τον Άνθρωπο. Με στόχους δράσεις μέσα από την τέχνη, με σκοπό τη διάχυση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλληλεπίδραση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, διάχυση εκπαιδευτικών προτάσεων στο σχολείο σχετικά με την Αποδοχή της Ετερότητας, απελευθέρωση της δημιουργικής ενέργειας των ατόμων μέσα από την επαφή με την Τέχνη, αποκατάσταση του κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού και του καλλιτέχνη εκπαιδευτικού, ανάδειξη, εφαρμογή και διάχυση καλών εκπαιδευτικών  πρακτικών, σύνδεση του Καλλιτέχνη και του καλλιτεχνικού έργου με διάφορες κοινωνικές ανάγκες. διάχυση των αρχών της Κριτικής παιδαγωγικής θα είναι δίπλα μας να μιλήσουν για το σημαντικό έργο τους μέσα στα σχολεία και όχι μόνο.
Ο Ευάγγελος Βλαχάκης, κινηματογραφιστής-επιμορφωτής οπτικού εγγραμματισμού θα εκπροσωπήσει το Eudec Greece (Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία με μια εισήγηση με θέμα: «Παιδί , ζώα και το σχολείο της κοινότητας». Το EUDEC Greece είναι παράρτημα της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης EUDEC (European Democratic Education Community/Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία) η οποία λειτουργεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Το EUDEC είναι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία. Είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί τη Δημοκρατική Παιδεία ως ένα απλό, φυσικό, λειτουργικό, το λογικότερο μοντέλο εκπαίδευσης για κάθε δημοκρατική κοινωνία. Τα μέλη του είναι άτομα, σχολεία και ιδρύματα με δεκαετίες εμπειρίας στη Δημοκρατική Παιδεία ανά την Ευρώπη. Το EUDEC αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει πάνω από 8000 ανθρώπους και 72 ομάδες από 29 χώρες. Δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας η οποία βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές: την ισοτιμία, συν-ευθύνη και συνεργασία δασκάλων και μαθητών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και το δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν ελεύθερα τo περιεχόμενο, τον τρόπο και το ρυθμό της μάθησής τους. Ενώ στόχοι του EUDEC Greece η προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας σαν ένα λογικό και πρότυπο εκπαιδευτικό μοντέλο για τη χώρα μας, η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου EUDEC18 (European Democratic Education Conference/Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοκρατικής Παιδείας) το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα, η ίδρυση και υποστήριξη δημοκρατικών σχολείων και συναφών σχολείων/εκπαιδευτικών δομών για όλες τις ηλικίες σε όλη την επικράτεια και η λειτουργία ως γέφυρα γνώσης και πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης όσον αφορά στη Δημοκρατική Παιδεία. Είναι ένα δίκτυο δράσης συμπεριληπτικό όλων των εκπαιδευτικών δομών που κάνουν πράξη, εξελίσσουν και προωθούν τη δημοκρατία στην εκπαίδευση. Στους καταλόγους σχολείων και εγχειρημάτων του EUDEC θα βρείτε το Summerhill, Μοντεσσοριανά Σχολεία, Δημόσια Σχολεία, Ιδιωτικά Σχολεία, ομάδες οικουμενικής μάθησης, Σχολεία Sudbury, Σχολεία του Δάσους, Οικο-κοινότητες και πάει λέγοντας από όλον τον κόσμο, για όλες τις ηλικίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά που τους καθιστά μοναδικούς είναι ο ενεργός ρόλος των μαθητών σε όλα τα επίπεδα: π.χ. ως μέλη του EUDEC, ως διοικητικά μέλη στο Συμβούλιο του EUDEC, ως οργανωτές των συνεδρίων, ως συντονιστές ανεξάρτητων προγραμμάτων κ.α.
Η Έφη Δουβίτσα, επιμορφώτρια του Jane Goodall’s Roots&Shoots Greece για το Roots & Shoots Greece με τίτλο εισήγησης: «Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Jane Goodall’s Roots&Shoots και του δικτύου του». Το πρόγραμμα Roots & Shoots δημιουργήθηκε το 1991 από την δρ. Τζέιν Γκούντολ και μία ομάδα 12 μαθητών της στην Τανζανία. Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας ώστε να βρουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία τους. Τα θέματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν οι ομάδες ποικίλλουν και μπορούν να αφορούν το περιβάλλον, τα ζώα ή τους ανθρώπους.​ Η δρ. Γκούντολ πιστεύει πως κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κοινότητά του. Αν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα σχηματίσουν ομάδες, τότε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους θα είναι ακόμα καλύτερο. Με αυτό το δωρεάν πρόγραμμα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους νέους που έχουν εμπνευστεί από τη ζωή της δρ. Γκούντολ να συνεργαστούν και να γίνουν μέλη ενός διεθνούς κινήματος που θα αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε περισσότερες από 130 χώρες και έχει πάνω από 150.000 ενεργά μέλη. Το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο από παιδιά και νέους τα οποία εμπνέονται το ένα από το άλλο. Παρέχει δωρεάν εφόδια σε καθηγητές αλλά και γενικότερα σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσουν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν δικές τους ομάδες και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στα σχολεία.
Η Αριάδνη Ματράκα φιλόλογος, youth worker και συντονίστρια προγραμμάτων εσωτερικού και εξωτερικού στη Hellenic Youth Participation αλλά και υπεύθυνη διοργάνωσης τοπικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, θα είναι μαζί μας να εκπροσωπήσει το το Hellenic Youth Participation και να μιλήσει για το πολύτιμο έργο τους. Με τίτλο εισήγησης: “Ευκαιρίες διά βίου μάθησης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”, θα πραγματοποιήσει μια παρουσίαση σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις που πρΝομικαγματοποιούν στην Αθήνα για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, εφήβους και νέους αλλά και τις ευκαιρίες κινητικότητας στο εξωτερικό μα και τις σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις που αναλαμβάνουν. Η HYP είναι μία KOIN.Σ.ΕΠ. (ΚΟΙΝωνική Συνεταιριστική ΕΠιχείρηση) εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα που δημιουργήθηκε από εθελοντές και έμπειρους youth leaders. Οι δράσεις τους έχουν κεντρικό γνώμονα την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη μέσα από βιωματικές, διαφοροποιημένες και μη τυπικές δραστηριότητες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οργανώνουν ανταλλαγές νέων, εκπαιδευτικά προγράμματα, EVS, πρακτικές στο εξωτερικό, εκπαιδευτικές εκδρομές, σεμινάρια, ομάδες και δράσεις στην πόλη. Ενώ την ομάδα τους απαρτίζουν νέες και νέοι με ευρωπαϊκή εμπειρία που θέλουν να προσφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σε νέους που κατοικούν στην Ελλάδα  Μέσα από τη γνωριμία του διαπολιτισμικού και διαπροσωπικού διαλόγου, την μη-τυπική μάθηση, την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη και μετά από την εκπόνηση 59 προγραμμάτων εξωτερικού, 45 τοπικών δράσεων, με 78 εργαζόμενους και 3857 συμμετέχοντας μέχρι σήμερα θα είναι κοντά μας να μας μιλήσουν για το έργο τους σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων σήμερα μέσα από την εκπαίδευση.
Οι Πετρίδης Χρήστος επικοινωνιολόγος, διαφημιστής και εικαστικός, Αρτέμης Σαμοθράκης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και Αλέξανδρος Κατσαρής, παιδίατρος, σεναριογράφος, συντελεστές της ταινίας Re- Action που θα μας την παρουσιάσουν. Το σλόγκαν της ταινίας είναι «δώσε την ευκαιρία σε ένα αδέσποτο να σου αλλάξει τη ζωή» και η δημιουργία της τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειο» και των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος. Θα έχουμε τη χαρά να δούμε ένα μικρό απόσπασμά της.
Την ημερίδα συντονίζουν η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια Σκύλων, συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ., η Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγός προσχολικής αγωγής και συγγραφέας και η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του Dogs’Voice, η οποία και θα μιλήσει για το σημαντικό εθελοντικό έργο της δικής της ομάδας και τη χαρά που παίρνεις, όταν αντικρίζεις ένα αδέσποτο να βρίσκει την παντοτινή του οικογένεια. Μα περισσότερο από όλα την απόλυτα θετική επίδραση που έχουν οι ζωοφιλικές ενημερώσεις μαθητών μα και η εκπόνηση εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων που πλάθουν μελλοντικούς απόλυτα ισορροπημένους Έλληνες πολίτες.
Σημαντικό κομμάτι της ημερίδας αποτελούν τα βιωματικά εργαστήρια που έχουν αναλάβει οι εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι, όπου μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια θα γίνουμε όλοι ζωντανοί ήρωες παραμυθιών, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του προφορικού λόγου, της μυθοπλασίας, της σωματικής έκφρασης μα και της μιμικής.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ιστοσελίδα Ιστορίες Αδέσποτων και το Radio Alchemy.
Η είσοδος της ημερίδας είναι δωρεάν, ενώ απευθύνεται σε  εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης,  επαγγελματίες ή φοιτητές  του χώρου της προσχολικής και σχολικής αγωγής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Αλλά και σε καθένα που πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της αλλαγής του κόσμου μέσω της παιδείας και της διαπαιδαγώγησης μέσα από αξίες δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ισότητας.
Οι θέσεις του σεμιναρίου είναι περιορισμένες λόγω των βιωματικών εργαστηρίων και η προεγγραφή γίνεται είτε με ένα γραπτό μήνυμα στο 6972852898 αφήνοντας ονοματεπώνυμο και e- mail είτε με ένα μήνυμα στη σελίδα Ζω.Ε.Σ. στο facebook, ενώ θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 


Πρόγραμμα Ημερίδας:”Για ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους:Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Πρακτικές-Βιωματική μάθηση”

9:40-10:00: Προσέλευση- Εγγραφές
10:00- 10:15: Χαιρετισμοί από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύρωνα,
τη Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, τον Θέμης Δημητρακόπουλος, συγγραφέα και πολιτικό επιστήμονα, την Άννα Ανδριανού, ηθοποιό και σκηνοθέτη, την Έλενα Δέδε, δικηγόρο και ιδρύτρια του DogsVoice
10:15-10:30: Πρόλογος από τον Δρ. Χρήστο Καραγιάννη, κτηνίατρο- συμπεριφοριολόγο, Ιδρυτή του Ελληνικού Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας & της Pets Pro Academy
10:30-10:45: Αρετή Προβατά, MCIPR – Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Αγ. Δημητρίου, “Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα στις πόλεις. Η περίπτωση του Αγ. Δημητρίου”,
10:45-11:00: Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, προϊσταμένη του 4ου Παιδικού Σταθμού Βύρωνα και συγγραφέας, «H Φιλοζωία και η βιωματική εκπαίδευση με σκύλους ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία για την απόκτηση γνώσης, την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα».
11:00-11:30: Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια Σκύλων, συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ. – Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέας και εικονογράφος, «Οι ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων ως το μοναδικό μέσο ριζικής αλλαγής της ζωοφιλικής παιδείας της χώρας. Πρώην αδέσποτοι σκύλοι μεγάλοι Δάσκαλοι και θετικοί ενισχυτές στον κόσμο των παιδιών. Το βιβλίο «Το Δώρο» ως πολυθεματικό εκπαιδευτικό εργαλείο στα πλαίσια του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Δες μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου σκύλου»
(Η ομάδα Ζω.Ε.Σ. μέσα στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας της μέσω των 22 ομάδων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και του δικτύου των 80 εθελοντών της κατάφερε να επισκεφθεί με αποκλειστικά δικά της έξοδα και χωρίς καμιά οικονομική στήριξη από κάποιον επίσημο ή ανεπίσημο φορέα 270 σχολεία (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) και έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια τόσο της κοινωνικοποίησης των τριών σκύλων που ανήκουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όσο και μέσω των επισκέψεων τους σε χώρους που υπάρχουν παιδιά (σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, φροντιστήρια κτλ) πάνω από 50.000 μαθητές! Στους οποίους μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε ως ευσυνείδητοι πολίτες να αγαπάμε και να σεβόμαστε τα ζώα, αφουγκράστηκε τις ανάγκες τους και προσπάθησε με κάθε τρόπο να μεταδώσει αισθήματα ισορροπημένης και αληθινής φιλοζωίας. Η ομάδα έχει διοργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αγίου Δημητρίου την οποία και συνεχίζει και φέτος, έχει συμμετάσχει παράλληλα σε πολλά φεστιβάλ για κατοικίδια ζώα, σε πολλά φιλοζωικά μπαζάρ φιλοζωικών σωματείων αλλά και φιλανθρωπικές δράσεις, σε πολλές ημερίδες». Παράλληλα συμμετείχε στο Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Κηφισιά στην Αθήνα αλλά και ανέλαβε για όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του τις φιλοζωικές ενημερώσεις όλων των σχολείων που επισκέφθηκαν το 2017 το Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπως και φέτος. Το καλοκαίρι του 2017 βραβεύτηκε από το Voluntary Action ως μια από τις πιο πρωτότυπες και καινοτόμες εθελοντικές ιδέες για το 2016. Στηρίζει το έργο της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα μέσα στα σχολεία, αλλά και το Άγγιγμα Ζωής με το οποίο στοχεύει να επισκεφθεί χώρους ορφανοτροφείων, ιδρυμάτων αλλά και προαύλια νοσοκομείων όπου ζούνε παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Dogs’ Voice με απώτερο στόχο να μην αφήσουν κανένα ελληνικό σχολείο ανενημέρωτο ζωοφιλικά!)
11:30-11:45: Πετρίδης Χρήστος επικοινωνιολόγος, διαφημιστής και εικαστικός, Αρτέμης Σαμοθράκης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Αλέξανδρος Κατσαρής, παιδίατρος και σεναριογράφος, συντελεστές της ταινίας Re- Action, «Δώσε την ευκαιρία σε ένα αδέσποτο να σου αλλάξει τη ζωή». (Το σλόγκαν της ταινίας είναι «δώσε την ευκαιρία σε ένα αδέσποτο να σου αλλάξει τη ζωή» και η δημιουργία της τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειο» και των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος. Θα έχουμε τη χαρά να δούμε ένα μικρό απόσπασμά της)
11:45-12:00: Μάνος Κρόκος, συγγραφέας και εκδότης, «Πλάθω ιστορίες γεμάτες συναισθήματα για ζώα σε μαγικά βασίλεια», παρουσίαση των παραμυθοκαρτών από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι
12:00-12:30: Βιωματικό εργαστήριο από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι εικονογράφησης και τεχνικών μυθοπλασίας με στοιχεία θεάτρου: «Γινόμαστε όλοι ήρωες παραμυθιών»
12:30-12:45: Χριστίνα Νομικού, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου – Ειρήνη Παγίδα, Στέλεχος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια, «Παρουσίαση του φιλοζωικού προγράμματος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης: Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων». Το δίκτυο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στην ΑΣΚΤ, από εικαστικούς που συμμετείχαν στο ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο της Ένωσης εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων. Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας, φίλους της Τέχνης, καλλιτέχνες και σε όσους γενικά είναι ευαισθητοποιημένοι στις ανθρωπιστικές αξίες και στη διάχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
(Το Δίκτυο που σαν στόχο έχει να ενώσει όλους εκείνους τους πολίτες που αγαπούν την Τέχνη και τον Άνθρωπο. Με στόχους δράσεις μέσα από την τέχνη, με σκοπό τη διάχυση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλληλεπίδραση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, διάχυση εκπαιδευτικών προτάσεων στο σχολείο σχετικά με την Αποδοχή της Ετερότητας, απελευθέρωση της δημιουργικής ενέργειας των ατόμων μέσα από την επαφή με την Τέχνη, αποκατάσταση του κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού και του καλλιτέχνη εκπαιδευτικού, ανάδειξη, εφαρμογή και διάχυση καλών εκπαιδευτικών  πρακτικών, σύνδεση του Καλλιτέχνη και του καλλιτεχνικού έργου με διάφορες κοινωνικές ανάγκες. διάχυση των αρχών της Κριτικής παιδαγωγικής)
12:45- 13:00: Έφη Δουβίτσα, επιμορφώτρια του Jane Goodall’s Roots&Shoots Greece για το Roots & Shoots Greece: «Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Jane Goodall’s Roots&Shoots και του δικτύου του»
(Το πρόγραμμα Roots & Shoots δημιουργήθηκε το 1991 από την δρ. Τζέιν Γκούντολ και μία ομάδα 12 μαθητών της στην Τανζανία. Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας ώστε να βρουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία τους. Τα θέματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν οι ομάδες ποικίλλουν και μπορούν να αφορούν το περιβάλλον, τα ζώα ή τους ανθρώπους.​ Η δρ. Γκούντολ πιστεύει πως κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κοινότητά του. Αν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα σχηματίσουν ομάδες, τότε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους θα είναι ακόμα καλύτερο. Με αυτό το δωρεάν πρόγραμμα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους νέους που έχουν εμπνευστεί από τη ζωή της δρ. Γκούντολ να συνεργαστούν και να γίνουν μέλη ενός διεθνούς κινήματος που θα αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε περισσότερες από 130 χώρες και έχει πάνω από 150.000 ενεργά μέλη. Το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο από παιδιά και νέους τα οποία εμπνέονται το ένα από το άλλο. Παρέχει δωρεάν εφόδια σε καθηγητές αλλά και γενικότερα σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσουν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν δικές τους ομάδες και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στα σχολεία) του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου και η Ειρήνη Παγίδα, Στέλεχος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, υποψήφια διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια, Παρουσίαση του φιλοζωικού προγράμματος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης, «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων» το δίκτυο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στην ΑΣΚΤ, από εικαστικούς που συμμετείχαν στο ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο της Ένωσης εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων. Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας, φίλους της Τέχνης, καλλιτέχνες  και σε όσους γενικά είναι ευαισθητοποιημένοι στις ανθρωπιστικές αξίες και στη διάχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
13:00-13:15: Ευάγγελος Βλαχάκης, κινηματογραφιστής-επιμορφωτής οπτικού εγγραμματισμού για το Eudec Greece (Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία): «Παιδί, ζώα και το σχολείο της κοινότητας»
(Το EUDEC Greece είναι παράρτημα της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης EUDEC (European Democratic Education Community/Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία) η οποία λειτουργεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Το EUDEC είναι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία. Είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί τη Δημοκρατική Παιδεία ως ένα απλό, φυσικό, λειτουργικό, το λογικότερο μοντέλο εκπαίδευσης για κάθε δημοκρατική κοινωνία. Τα μέλη του είναι άτομα, σχολεία και ιδρύματα με δεκαετίες εμπειρίας στη Δημοκρατική Παιδεία ανά την Ευρώπη. Το EUDEC αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει πάνω από 8000 ανθρώπους και 72 ομάδες από 29 χώρες. Δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας η οποία βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές: την ισοτιμία, συν-ευθύνη και συνεργασία δασκάλων και μαθητών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και το δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν ελεύθερα το περιεχόμενο, τον τρόπο και το ρυθμό της μάθησής τους. Ενώ στόχοι του EUDEC Greece η προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας σαν ένα λογικό και πρότυπο εκπαιδευτικό μοντέλο για τη χώρα μας, η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου EUDEC18 (European Democratic Education Conference/Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοκρατικής Παιδείας) το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα, η ίδρυση και υποστήριξη δημοκρατικών σχολείων και συναφών σχολείων/εκπαιδευτικών δομών για όλες τις ηλικίες σε όλη την επικράτεια και η λειτουργία ως γέφυρα γνώσης και πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης όσον αφορά στη Δημοκρατική Παιδεία. Είναι ένα δίκτυο δράσης συμπεριληπτικό όλων των εκπαιδευτικών δομών που κάνουν πράξη, εξελίσσουν και προωθούν τη δημοκρατία στην εκπαίδευση. Στους καταλόγους σχολείων και εγχειρημάτων του EUDEC θα βρείτε το Summerhill, Μοντεσσοριανά Σχολεία, Δημόσια Σχολεία, Ιδιωτικά Σχολεία, ομάδες οικουμενικής μάθησης, Σχολεία Sudbury, Σχολεία του Δάσους, Οικο-κοινότητες και πάει λέγοντας από όλον τον κόσμο, για όλες τις ηλικίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά που τους καθιστά μοναδικούς είναι ο ενεργός ρόλος των μαθητών σε όλα τα επίπεδα: π.χ. ως μέλη του EUDEC, ως διοικητικά μέλη στο Συμβούλιο του EUDEC, ως οργανωτές των συνεδρίων, ως συντονιστές ανεξάρτητων προγραμμάτων κ.α)
13:15- 13:30: Αριάδνη Ματράκα, youth worker, συντονίστρια προγραμμάτων εσωτερικού και εξωτερικού στη Hellenic Youth Participation, υπεύθυνη διοργάνωσης τοπικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων: «Ευκαιρίες διά βίου μάθησης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο»
(Η HYP είναι μία KOIN.Σ.ΕΠ. (ΚΟΙΝωνική Συνεταιριστική ΕΠιχείρηση) εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα που δημιουργήθηκε από εθελοντές και έμπειρους youth leaders. Οι δράσεις τους έχουν κεντρικό γνώμονα την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη μέσα από βιωματικές, διαφοροποιημένες και μη τυπικές δραστηριότητες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οργανώνουν ανταλλαγές νέων, εκπαιδευτικά προγράμματα, EVS, πρακτικές στο εξωτερικό, εκπαιδευτικές εκδρομές, σεμινάρια, ομάδες και δράσεις στην πόλη. Ενώ την ομάδα τους απαρτίζουν νέες και νέοι με ευρωπαϊκή εμπειρία που θέλουν να προσφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σε νέους που κατοικούν στην Ελλάδα  Μέσα από τη γνωριμία του διαπολιτισμικού και διαπροσωπικού διαλόγου, την μη-τυπική μάθηση, την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη και μετά από την εκπόνηση 59 προγραμμάτων εξωτερικού, 45 τοπικών δράσεων, με 78 εργαζόμενους και 3857 συμμετέχοντας μέχρι σήμερα)
13:30-14:00: Λήξη – Συζήτηση- Συμπεράσματα
Την ημερίδα συντονίζουν η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια Σκύλων, συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ., η Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και συγγραφέας και η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του Dogs’ Voice.