Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»

  • ΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 10:00 - 13:00
  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Αλ. Παπαναστασίου 11

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 η Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια σκύλων και Δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), θα συμμετέχει με ομιλία στην ημερίδα με θέμα «Όταν τα ζώα θεραπεύουν» που διοργανώνει το Φιλοζωικό Σωματείο Θεσσαλονίκης «Ο Άργος» στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

Η ημερίδα που διεξάγεται με πρωτοβουλία της κας Μαρίας Μαρτόγλου, μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης «Ο Άργος», θα αναδείξει τα ευεργετικά οφέλη της θεραπείας με την υποστήριξη ζώων (Animal Assisted Therapy).

Σ’ αυτή την ημερίδα δε θα μπορούσε να λείπει η ομάδα «Ζω.Ε.Σ.» με την Κατερίνα Παπαποστόλου να αναπτύσσει το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Όταν οι σκύλοι γίνονται Δάσκαλοι αποτελώντας θετικούς ενισχυτές στον κόσμο των παιδιών».

Θα αναφερθεί στο μικρό θαύμα που λέγεται Διώνη, μια πρώην κακοποιημένη σκυλίτσα, που διασώθηκε από την Κατερίνα Παπαποστόλου, και έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί η ομάδα «Ζω.Ε.Σ.» που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά ώστε να αποκτήσει φιλοζωική συνείδηση και κουλτούρα.

Η Διώνη εδώ και 2 χρόνια είναι βασικό μέλος της ομάδας «Ζω.Ε.Σ.» και συμμετέχει ενεργά στο διαδραστικό και πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωο….φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης», με επισκέψεις σε σχολεία και ιδρύματα όπου «μιλά» με το δικό της ξεχωριστό τρόπο για την άδολη αγάπη! Η ομάδα «Ζω.Ε.Σ.» (22 ομάδες στην Ελλάδα, μια στην Κύπρο και με 80 εθελοντές) κατάφερε να ενημερώσει χιλιάδες νέα παιδιά σε 220 σχολεία μα και ενηλίκους, ενώ οι τρεις σκύλοι – μέλη της, η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος, έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα πάνω από 40.000 μαθητές!

«Η Διώνη βρέθηκε αιμόφυρτη στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 να αργοπεθαίνει αβοήθητη σε κεντρικό σημείο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Αφού πρώτα κάποιος φρόντισε να τη μαχαιρώσει στο λαιμό και στην ουρά και να την πυροβολήσει στα πόδια. Διασώθηκε και στάθηκε και πάλι στα πόδια της ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. Συγχώρεσε και εμπιστεύτηκε ξανά. Γιατί είναι σκύλος. Οι Ζω.Ε.Σ. γεννήθηκαν χάρη σε εκείνη και θα είναι πάντα αφιερωμένες στον αγώνα της για να μην υπάρξει άλλη Διώνη. Με 22 ομάδες στην Ελλάδα σήμερα και 1 στην Κύπρο και 80 εθελοντές συνεχίζουμε έναν αγώνα σε θηρία και δαίμονες μέχρι να σιγήσει και η τελευταία αδέσποτη κραυγή, μέχρι να ακουστεί και η τελευταία παιδική φωνή. Συνολικά 220 σχολεία και 45.000 μαθητές μέσα σε δύο μόλις χρόνια και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς στην Μαρία Μαρτόγλου για την πρόσκληση της και την τιμή που μας κάνει να είμαστε εκεί και να μεταδώσουμε τη δική μας οπτική πάνω στη σχέση ζώου και παιδιού την τόσο θεραπευτική. Μετά από 17 χρόνια συνεχούς δράσης μέσα στην τάξη και 24 εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοζωίας με σκύλο, ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΩΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ!» αναφέρει η Κατερίνα Παπαποστόλου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 από τις 10 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» έχει ως εξής:

10.00 π.μ. Χαιρετισμός – Ρεβενάκης Θεόδωρος, Διοικητής Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο».

10:15 π.μ. Χαιρετισμός – Δόδουρα Έφη, πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης «Ο Άργος».

10:30 π.μ. «Θεραπεία με την υποστήριξη ζώων (Animal Assisted Therapy): Η σημασία και τα οφέλη της σε ογκολογικούς ασθενείς». Μαρτόγλου – Σμαρώ Μαρία, RN, MSN (c) Χειρουργικός Τομέας Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», MSc ΠΦΥ Ιατρικού Τμήματος Παν. Θεσσαλίας, PhD(c) Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

10:45 π.μ. «Το βιολογικό υπόβαθρο του δεσμού ανθρώπου – ζώων: Η ψυχική υγεία του ανθρώπου σε αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα». Δούκας Δημήτρης, κτηνίατρος, MSc, PhD Συμβασιούχος Διδάσκων, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

11:00 π.μ. «Τα ζώα είναι φίλοι». Κυριακή Παπαδημητρίου, Κτηνίατρος, Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» Mch Public Health.

11:15 π.μ. «Θεραπεία υποβοηθούμενη από ζώα στην Οδοντιατρική». Μποζαγλυκίδου Ζωή, Χειρούργος Οδοντίατρος.

11:30 ««Όταν οι σκύλοι γίνονται Δάσκαλοι αποτελώντας θετικούς ενισχυτές στον κόσμο των παιδιών». Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια σκύλων και Δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων).

11:45 π.μ. «Η ελεύθερη πρόσβαση των σκύλων – οδηγών τυφλών στο Ε.Σ.Υ. μέσα από την ιστορία της Μέη». Καλλέ Πασχαλίτσα, Εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού με λευκό μπαστούνι, Σχολή Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» (Lara Guide Dog School».

12:00 μ.μ. «Πρώτη φορά στην Ελλάδα Pet Therapy σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων». Δρ Ματθαίλη Ελισσάβετ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Υπεύθυνη ομάδας Pitbull Rescue Θεσσαλονίκης.

12:15 μ.μ. «Θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων σε άτομα με αναπηρία και ψυχασθένειες». Πασχάλη Τέρψη, Στογιάννη Μαρία, Therapy Dogs Θεσσαλονίκης. (ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ).

12:30 μ.μ. «Μαθήματα ζωής πρώην αδέσποτους σκύλους». Αβραμίδου Σεραφίνα, εθελόντρια SAPT HELLAS.

12:45 μ.μ. «Όταν τα ζώα με αναπηρία γίνονται οι καλύτεροι θεραπευτές». Τζιγκούρας Βασίλης, δημιουργός + 2 feet, Σταφυλίδου Ολυμπία, δημιουργός Animal’s Wheelchairs ΕΦΑΛ.

13:00 μ.μ. Συζήτηση – Συμπεράσματα