ΔΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ
Δημιουργός: Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός- Ζωοθεραπεύτρια- Συγγραφέας- Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δες μέσα από τα μάτια ενός ακηδεμόνευτου σκύλου» αποτελείται από μυθοπλασία, αφήγηση παραμυθιού, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητικά δρώμενα, εικαστικά, συζήτηση με τα παιδιά και βιωματική επαφή με τη Διώνη, τον Άξελ και τον Πόθο, τους «συγγραφείς» των βιβλίων που στηρίζουν το έργο μας!
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αφορά μαθητές Δημοτικών σχολείων και γίνεται σε κάθε τμήμα χωριστά, γιατί απαιτεί μικρό αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να γίνουν όλες οι βιωματικές δράσεις. Ιδανικός χρόνος υλοποίησης οι δύο διδακτικές ώρες, ενώ η συνεργασία στη συνέχεια με τον εκπαιδευτικό της τάξης για περισσότερες δράσεις, δίνει σαφέστατα εξαιρετικά αποτελέσματα.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά στις σχέσεις τους με τους αδέσποτους σκύλους.
Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα είναι εκτός από διαδραστικό και διαθεματικό, γιατί η προσέγγισή μας συνδέει γνωστικά αντικείμενα με τα ενδιαφέροντα και τα βιώματα των παιδιών ώστε να τα γνωρίσουν και να τα κατανοήσουν, για να αντιληφθούν και τη μεγίστη σημασία που έχει η συνύπαρξή τους με τους αδέσποτους σκύλους αλλά και κάποια παρεξηγημένα ζώα σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους. Τα παιδιά μοιράζονται εμπειρίες και συναισθήματα κατά τη διάρκεια του και έτσι η συμμετοχή τους σχεδόν πάντα είναι διασφαλισμένη. Οι απόψεις τους είναι σεβαστές και έτσι τα ίδια συμμετέχουν στη διαδικασία της μάθησης!
Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στο βιβλίο της Κατερίνας Παπαποστόλου «Το Δώρο της Διώνης» δίνει έµφαση στην κριτική σκέψη, στη δημιουργική γραφή και την αξιοποίηση του ενδιαφέροντος και των ιδεών των παιδιών σχετικά με τους αδέσποτους σκύλους αλλά και την αντίληψη των παιδιών σχετικά και με άλλα παρεξηγημένα ζώα(πχ πονηρή αλεπού, κακός λύκος, άγριο λιοντάρι κτλ) μιας που στο βιβλίο αυτό πολλά ζώα παρουσιάζονται ως χαρισματικά και αλληλοβοηθούν το ένα το άλλο. Είναι ένα πρόγραμμα που οργανώθηκε γύρω από δράσεις που ενδιαφέρουν και είναι παιδαγωγικά κατάλληλες για τα παιδιά. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι κυρίως συλλογικές για να ευνοούν την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, τη συνεργασία, τον προφορικό και τον γραπτό λόγο. Μπλέκει το μάθημα της Γλώσσας (προφορικός λόγος, ανάγνωση, δημιουργική γραφή) και αλληλεπιδρά με τη ∆ηµιουργία- έκφραση (Εικαστικά, ∆ραµατοποίηση, Μουσική). Οι αδέσποτοι σκύλοι είναι ένα θέµα οικείο σε όλα τα παιδιά που δίνει την ευκαιρία για πολλές διερευνήσεις και δραστηριότητες που συνδέονται µε πολλές µαθησιακές περιοχές.
Βασικός σκοπός του είναι να διευρύνουν οι µαθητές τις γνώσεις τους γύρω από τους αδέσποτους και μη σκύλους, να κατανοήσουν την αξία της υιοθεσίας ενός ταλαιπωρημένου πλάσματος, να αναπτύξουν δεξιότητες (γλωσσικές, γραφικές, εκφραστικές) και να εξοικειωθούν με τα αδέσποτα. Επιπλέον στόχοι είναι να βελτιώνουν και να εµπλουτίζουν τον προφορικό τους λόγο αλλά και να καλλιεργήσουν το να βλέπουν εικόνες και να τις περιγράφουν: Ποια ιστορία ίσως κρύβεται σε αυτές;! Να µαθαίνουν ή να επινοούν διάφορες τεχνικές και να τις εφαρµόζουν για να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν. Να εκφράζονται µε το δηµιουργικό δράµα και να αναπτύσσουν τη γλώσσα, να καλλιεργούν την επικοινωνία. Να εκφράζονται µε τον αυτοσχεδιασµό και τη µίµηση, να αναπτύσσουν την κινητικότητά τους. Να αυτοσχεδιάζουν και να εκφράζονται µέσα από απλές µουσικές συνθέσεις.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μια κατάλληλα δομημένη εκπαιδευτική διαδικασία που θα βοηθήσει τους μαθητές να εμπλακούν στο θέμα όχι μόνο βιωματικά και γνωστικά αλλά και ευχάριστα. Η βιωματική εμπλοκή μέσα από τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος βοηθά τους μαθητές τόσο στην απόκτηση γνώσεων όσο και στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Στοχεύουμε σε έναν διερευνητικό και μαθησιακό διάλογο με ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και βιωμάτων. Να γίνουμε για λίγο όλοι αδέσποτοι σκύλοι, να γίνουμε όλοι παιδιά!
Παράλληλα συντελεί ώστε να:
- Έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη ζωή ενός αδέσποτου ζώου και να κατανοήσουν τις δυσκολίες που περνά.
- Δοθούν στους μαθητές βιωματικά και θεωρητικά ερεθίσματα για να αναπτύξουν φιλικές στάσεις μέσα από αυτά απέναντι στα αδέσποτα ζώα.
- Αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες συνεργατικής μάθησης και να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητά της στην παραγωγή έργου.
- Συμβάλλουν μέσα από την ευαισθητοποίησή τους στη δημιουργία κοινωνικής φιλοζωικής συνείδησης.
- Αποκτήσουν υπευθυνότητα, αυτόνομη δράση, ανοιχτό μυαλό, γνώσεις, κρίση και να μάθουν μέσα από δικό τους προβληματισμό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με επιτυχία (τι κάνω μόλις συναντήσω ένα αδέσποτο στον δρόμο;).
- Δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, σχολική επίδοση. Ακόμα και οι πιο αδύναμοι γίνονται αποδεκτοί από την ομάδα. ως ισότιμα μέλη της και θέλουν να γίνουν μέρος και εκείνοι του παιχνιδιού!
Το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν στα σχολεία, εκτός από τις απομακρυσμένες περιοχές από την έδρα της ΑΜΚΕ όπου ζητείται η κάλυψη των οδοιπορικών των εθελοντών που το εκπονούν.
Για να σας αποσταλεί η ετήσια έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος από το Υ.ΠΑΙ.Θ επικοινωνήστε στο info@zwes.gr ή στο τηλέφωνο 6972852898.